آخرین اخبار

مشارکت در ساخت طرح های پتروشیمی با تشکیل کنسرسیوم /34 همت عرضه اعتباری تا تیر ماه 1403

معاون وزیر نفت و مدیر عامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی از آماده بودن بسته های سرمایه گذاری خبر داد و گفت: فعالان و ذی نفعان صنعت پتروشیمی می توانند با تشکیل کنسرسیوم های قدرتمند درساخت طرح های پتروشیمی مشارکت کنن

ضرورت احداث خط آهن شیراز- عسلویه /حمل و نقل سالانه ۵ میلیون تن محصول پتروشیمی

عسلویه در فاصله حدود ٣۵٠ کیلومتری شهر شیراز قرار دارد در این شهر بندری امکانات بندری گسترده و مناسبی جهت صادرات محصولات شیمیایی و جامد وجود دارد به گونه ای که بندر پتروشیمی پارس به عنوان یکی از بنادر بزرگ در خاورمیانه، ظرفیت صادرات ٣۵ میلیون تن انواع محصول پتروشیمی را دارد.

بندر پارس در واقع یکی از سه بندر بزرگ و پیشرفته در خاورمیانه است و این بندر ١۵ اسکله بارگیری دارد که هشت اسکله آن به بارگیری مایعات و هفت اسکله آن به بارگیری محصولات جامد اختصاص داده شده است.  ٢٩ میلیون تن از ظرفیت این بندر به مایعات و ٦ میلیون تن به جامدات پتروشیمی اختصاص دارد. در این بندر امکان پهلوگیری همزمان ١۵ فروند کشتی با ظرفیت‌های چهار تا ١٠٠ هزار تن وجود دارد، ضمن اینکه حوضچه این بندر حدود یک میلیون و ٣٠٠ هزار مترمربع و سطح پسکرانه آن حدود ٣٠٠ هزار مترمربع است.

 به گزارش پترون به نقل از شهروند، سرمایه‌گذاری برای ساخت این بندر ٨٦٤ میلیون دلار است. بجز بندر پارس امکانات بندر دیگری نیز در منطقه عسلویه وجود دارد. قابلیت انتقال سالانه چند میلیون تن LPG و بوتان و لایت اند و سایر محصولات شیمیایی به داخل کشور و با هدف صادرات به کشورهای اطراف وجود دارد همچنین در صورت اتصال عسلویه به شبکه ریلی حداقل یک میلیون تن محصولات پلیمری از عسلویه به داخل کشور و کشورهای ترکیه و کشورهای CIS حمل خواهد شد.

در صورت اتصال عسلویه به شیراز امکان صادرات یک میلیون تن اوره صادراتی پتروشیمی شیراز، بخشی ازیک میلیون تن  اوره پتروشیمی لردگان و بین یک تا دو میلیون تن محصولات پالایش نفت سپاهان، پالایشگاه اصفهان و و سایر شرکت‌های پالایشگاهی و پتروشیمی متصل به این مسیر ریلی میسر خواهد شد. در مجموع با لحاظ جابجایی محصولات شیمیایی، پلیمری و پودر و جامد و به لحاظ کوتاه شدن زمان جابجایی کالا و کاهش هزینه حمل از این مسیر و وجود امکانات مناسب دربنادر عسلویه پیش بینی می شود در صورت اتصال خط آهن شیراز به عسلویه سالانه حداقل ۵ میلیون تن کالا از طریق این خط‌آهن جابجا شود.

طول این مسیر ٣۵٠ کیلومتر است اما عسلویه را به خطوط ریلی چند هزار کیلومتری ایران و کشورهای همسایه متصل می کند. با توجه به اینکه مصرف سوخت برای جابجایی کالا در قطار یک ششم کامیون است لذا انتقال ۵ میلیون تن کالا از حمل و نقل جاده ای به شبکه ریلی منجر به صرفه جویی سالانه ده ها میلیون لیتر در مصرف سوخت خواهد شد که ارزش واقعی آن قابل توجه می باشد.  با لحاظ متوسط سیر ٦٠٠ کیلومتر برای هر تن بار و متوسط کرایه ٧٠ تومان برای جابجایی هر تن کیلومتر می توان نتیجه گرفت که جابجایی ۵ میلیون تن بار توسط خط‌آهن فوق الذکر سالانه ٢١٠ میلیارد تومان درآمد برای سرمایه گذاربه دنبال دارد.

با پیش فرض های مطرح شده صرفه جویی سوخت حاصل از حمل ۵میلیون تن بار با شبکه ریلی حدود ١۵٠ میلیارد تومان در سال خواهد شد.  حدود ٣٠ هزار نفر از نقاط مختلف کشور در منطقه عسلویه و مناطق همجوار کار می کنند (با اجرای طرح‌های توسعه پتروشیمی و سایر صنایع مرتبط این تعداد افزایش قابل توجهی خواهند یافت)که هر سال حداقل ٢۵ باردر مسیر شهرهای خود تا عسلویه تردد می کنند همچنین با لحاظ تردد مردم شهرهای اطراف به شیراز و سایر استان‌ها و بالعکس چنانچه سالانه یک میلیون مسافر توسط این خط ریلی تردد نمایند قیمت بلیت آنها حدود ۵٠ میلیارد تومان درسال خواهد شد.

از طرف دیگر جابجایی کارکنان شرکت‌ها با استفاده از قطارهای ایمن و راحت تاثیرات روحی و اجتماعی مناسبی به دنبال خواهد داشت. در نظر داشته باشیم در حال حاضر بخش قابل توجهی از جابجایی پرسنل توسط هواپیما انجام می‌شود که هزینه قابل توجهی برای شرکت‌ها به دنبال دارد.  چنانچه امکانات تفریحی و سیاحتی در منطقه عسلویه و نواحی جذاب پیرامون دریا از جمله خلیج نایبند و جنگ‌های حرا ایجاد شود در ماه های سرد سال این منطقه می‌تواند مقصد مناسبی برای گردشگران داخلی و خارجی باشد. هزینه احداث خط آهن شیراز عسلویه حدود ١٢٠٠ میلیارد تومان خواهد شد. اجرای خط آهن فوق با توضیحات فوق از توجیه اقتصادی مناسبی برخوردار است. احداث این خط‌آهن در کنار توجیه اقتصادی مناسب، بستر مناسبی جهت توسعه اقتصادی و فرهنگی شهرها و روستاهای نزدیک این مسیر ریلی مهم را فراهم خواهد نمود.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *